Dublin

Ajánlataink Dublinba >>

Dublin Írország fővárosa. A hangulatos kocsmák, az ír zene, a szép parkok és a gyönyörű tájak miatt egyre többen utaznak a zöld szigetre. A gyakori esőktől eltekintve a klíma sem rossz: a tél enyhe, a nyár hűvös. Dublinban viszonylag kevés a régi épület, de múzeumokból és látnivalókból nincs hiány, a nézelődés fáradalmait pedig bármikor kipihenhetjük egy pub-ban egy korsó Guinness vagy egy pohár whiskey mellett.

Látnivalók:

Trinity College

Az egyetem udvarába egész nap besétálhatunk. A Book of Kells kiállítás hétfőtől szombatig 9.30-tól 17 óráig, vasárnap júniustól szeptemberig 9.30-tól 16.30-ig, októbertől májusig déltől 16.30-ig van nyitva. A belépő felnőtteknek 7, diákoknak 6 euró, a 12 éven aluliaknak ingyenes.

Írország leghíresebb és legrégebbi (1592) egyeteme a város közepén áll, és az épületek között elterülő, gyönyörű pázsitja nagyon kellemes felüdülést nyújt a melegebb napokon. Az egyetem büszkesége az Old Library (Régi Könyvtár), valamint az itt kiállított Book of Kells és több másik kézirat. A régi könyvtár 65 méter hosszú nagytermével, egyszerű, de gyönyörű fabútoraival és sok ezer régi könyvével nagyon szép látványt nyújt, de éber őrök vigyáznak arra, nehogy valaki túl közelről nézzen rá a polcokon felhalmozott kiadványokra. Kells könyve egy 9. századi, tehát ezerévesnél is régebbi kézirat. Mielőtt eljutnánk abba a kis terembe, ahol közelről megnézhetjük a könyvet, a részleteit és készítését jól elmagyarázó kiállításon kell átmennünk. A kiállítás után egy óriási ajándékboltba vezet az út.

St. Stephen's Green

St. Stephen's Green a Grafton Streettől délre. Dublin egyik legszebb parkja már 1663-ban létezett. Nagyon szépen van megcsinálva kutakkal, szobrokkal és egy nagy tóval. Pihenésre, sétálásra ideális.

Christ Church Cathedral

A Christ Church Cathedral nyitva hétfőtől pénteking 9.45-től 17.00-ig, szombaton 12.00-től 16.45-ig, vasárnap 12.30-tól 15.15-ig. A belépő felnőtteknek 5, diákoknak 2,50 euró, gyerekeknek ingyenes

Dublin egyik legszebb gótikus katedrálisának a helyén már 1030 körül templom állt. Ma a templom nem a katolikus, hanem az anglikán irányzathoz tartozó ír Egyházé. Figyeljük meg, hogy milyen harmonikus a főhajó. Ha felemeljük a fejünket, szép színes üvegeket láthatunk, ha pedig lenézünk, arra figyelhetünk fel, hogy milyen gyönyörű padlózat van. Nézhetünk még mélyebbre is: lent, a 13. század óta vajmi keveset változott kriptában szagolhatunk bele a múlt levegőjébe. Itt aranyozott egyházi kincsek vannak kiállítva, és egy videót is megnézhetünk a katedrális múltjáról.

St. Patrick's Cathedral

St. Patrick's Cathedral nyitva 9 és 18 óra között. A belépő felnőtteknek 3,50, diákoknak 2,50 euró

Szent Patrick az írek védőszentje, így nem meglepő, hogy a város legfontosabb katolikus temploma is az ő nevét viseli. Az 1191-ben épült első templomot a 13. században alakították át - nagyrészt ma is ezt láthatjuk. Miután kifizettük a belépőt, a katedrálisba belépve hiába keresnénk templomhoz illő hangulatot: bent bazár van, ahol bibliát és sampont egyaránt lehet venni. Bár ettől nehéz eltekinteni, figyeljük meg, hogy a főhajó falai kifelé dőlnek, és hogy a kereszthajó különösen érdekes régi zászlóival és kékes ablaküvegeivel.

City Hall

Dame Street. A bejárat oldalról van. Nyitva hétfőtől szombatig 10.00-tól 16.15-ig, vasárnap 14.00-től 17.00-ig.

Ez a nagy klasszicista épület (1779-ben fejezték be) előbb a kereskedelmi kamara, később a dublini tanács székhelye lett. Két okból is érdemes benézni. Az első a gyönyörű, világos, kör alakú terem aranyozott díszítéssel. A földön Dublin város címerét láthatjuk mozaikból kirakva, fent pedig egy nagyon szép kupolát bámulhatunk meg kitekert nyakkal. Ma - a néhány szobrot nem számítva - majdnem üresen áll a terem. A másik - jelentősebb - ok, amiért érdemes a City Hallt felkeresni, az "alagsorban" található, The Story of the Capitalnak nevezett multimédiás történelmi kiállítás (a belépő felnőtteknek 4, diákoknak és nyugdíjasnak 2, gyerekeknek 1,50 euróba kerül). Nagyon sokat megtudhatunk Dublin történelméről, valóban érdekes és interaktív módon. A kiállítás nem csak a történelmi eseményekkel foglalkozik, hanem az elmúlt idők hétköznapjainak is nagy teret szentel; megtudhatjuk például, hogy milyen kegyetlen büntetések léteztek bizonyos bűnökre a középkorban.

 

Guinness Múzeum

múzeum a St. James Gate (a Liffey déli partján, a belvárostól nyugatra) található. A belvárosi Dame Streettől a 123-as busszal kell menni (a buszjegy ára 0,80 euró). Nem kell izgulni, a buszsofőr megmondja, hogy hol kell leszállni, majd kövessük a Guinness Storehouse táblát. Nyitva mindennap 9-től 17.30-ig. A belépő felnőtteknek 13,50 euró (nem kevés!), 18 éven felüli diákoknak 9 euró, a 12 és 18 év közöttieknek 6,50 euró, míg minden 6 és 12 év közötti gyereknek 3 euró. A felnőtt jegyek árában egy korsó sör is benne van.

Sok látogatónak Írországról a Guinness jut először az eszébe, és számukra a sörgyár meglátogatása jelenti a dublini út egyik legfőbb célját. Egyből az elején tisztázni kell: maga a gyár nem látogatható. Van helyette viszont egy eredeti módon felújított hétemeletes gyárépületben egy hipermodern multimédia kiállítás. Az első két emeleten a gyár történetéről és a sör gyártásáról tudhatunk meg néhány dolgot, a harmadikon pedig a reklámozásról van egy érdekes kiállítás. A negyedik-ötödik-hatodik emeleten alig van kiállítási anyag (oktatási központ, két bár és egy galéria található itt), úgyhogy érdemes lifttel felmenni a hetedik emeletre, ahol a belépőjegyért egy korsó sört kap a kedves látogató. A gyűjtemény a bőségesen alkalmazott, látványos multimédiás eszközök ellenére némi hiányérzetet hagyott bennünk, de ha a sörünkkel beülünk egy fotelbe a legfelső emeleten található modern pubba és a dublini panorámában gyönyörködünk, nem fogjuk magunkat rosszul érezni.

Number Twenty Nine

Number Twenty Nine címe Lower Fitzwilliam Street 29. Nyitva keddtől szombatig 10 és 17, vasárnap 14 és 17 óra között. A belépő 3,50 euró.

A St. Stephen's Greentől nem messze, Dublin egyik legelegánsabb negyedében van ez a figyelemre méltó lakásmúzeum. Egy 1794-ből származó, felső középosztályi házat láthatunk szinte teljesen eredeti berendezéssel. Belépés után egy érdekes, 15 perces videóval kezdődik a vizit, majd jön maga a kiállítás, kötelező, egyórás idegenvezetéssel. Ennek során benézhetünk a konyhába, a kamrába, a földszinti cselédszobába és az emeleti gyerekszobába; megfigyelhetjük, hogy milyen szép kristálycsillár és kártyaasztal van a szalonban és elcsodálkozhatunk, hogy a ház tulajdonosai olyan magas baldachinos ágyon aludtak, amire létrán kellett felmászni. Ha pedig figyelünk az idegenvezetésre, olyan érdekes dolgokat is megtudhatunk, mint hogy a tea olyan drága volt, hogy a ház úrnője mindig magánál tartotta egy lakatra zárt kis dobozban, ha pedig a szolgáló akár csak egy ezüstkanalat is ellopott, évtizedekre deportálhatták.

Nemzeti Múzeum

Kildare Street. Nyitva keddtől szombatig 10 és 17, vasárnap 14 és óra között. A belépés ingyenes.

Nemzeti Múzeumban közepesen jó (más megközelítésben: közepesen rossz) régészeti és történelmi kiállítás van, amely a vikingek idejéből és a középkorról mutat be fegyvereket, ékszereket és mindenféle használati tárgyakat. A prezentáció szép, magának az épületnek vannak figyelemre méltó részletei (ajtók, korlátok...), de csak akkor érdemes benézni, ha éppen esik az eső vagy nagyon sok időnk van.

Dublin Dublin Dublin Dublin