Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Esőerdő Utazási Iroda

Esőerdő Utazási Iroda

Hasznos információk Norwegian Cruise Line

NORWEGIAN CRUISE LINE INFORMÁCIÓGYŰJTEMÉNY

 
Üdvözöljük Önt a fedélzeten!

A következő oldalakon hasznos tanácsok és információk sorakoznak, amelyeket annak érdekében állítottunk össze, hogy Ön megfelelően fel tudjon készülni az utazásra és még kellemesebben teljék a vakációja.
 

A HAJÓÚT ELŐTT

Hajójegy/eDocs, csomagcímke

A hajójegy indulás előtt kb. 30 nappal tölthető le, pdf formátumban továbbítjuk utasaink részére. A hajójegyet kinyomtatva minden utasnak magával kell vinnie a kikötőbe, a kinyomtatásban szívesen segítünk.

A hajójeggyel együtt tudjuk letölteni a csomagcímkéket, melyet szintén ki kell nyomtatni és ki kell tölteni (név, lakcím).
A bőröndöket a kikötő személyzete viszi fel a hajóra és a kabinszámmal ellátott csomagcímkék alapján teszik a kabinokba.

A csomagcímkéket a kikötőben kell ráerősíteni a bőröndökre. A kikötőben általában szokott lenni ragasztható csomagcímke, de mindenképpen vigyék magukkal a hajójegy mellé kapott példányokat is. Javasoljuk, hogy a felerősítéshez szükséges eszközt (kötözőt, celluxot, tűzőgépet) itthonról vigyenek magukkal. Minden utas maximum 2 db csomagot adhat fel a hajóra, melyek súlya max. 22 kg/bőrönd lehet. További csomagok vihetők fel a hajóra kézipoggyászként.

Online check-in

Az online check-int indulás előtt legkésőbb 4. napig kell elkészíteni a hajótársaság weboldalán (www.ncl.eu). Azok az utasok akik nem készítik el az online check-int hosszabb beszállásra számíthatnak a hajóterminálon ill. a hajótársaság esetleg megtagadhatja a beszállásukat. Az online check-in elkészítésében szívesen segítünk.
 

Útlevél & vízum

A hajóút elengedhetetlen feltétele a hazaérkezés napjától számított legalább hat hónapig érvényes útlevél és az (esetlegesen szükséges) vízumok megléte. Annak érdekében, hogy a hajó indulásakor minden rendben legyen, kérjük, ügyeljen arra, hogy az útlevele érvényes legyen, és az utazáshoz szükséges összes okmány, utazási dokumentum, vízum a birtokában legyen.

Azt az utast, aki nem tudja felmutatni a szükséges dokumentumokat, nem engedik fel a hajó fedélzetére és életbe lépnek a lemondási feltételek.

Szentpéterváron (Oroszország):magyar állampolgároknak nem szükséges előzetes vízum, ha a hajótársaság által szervezett kiránduláson vesznek részt és csak ennek keretében hagyják el a hajót. Ha egyénileg kívánják felfedezni Szentpétervárat előzetesen intézett orosz vízumra lesz szükségük.

Amerikai Egyesült Államok:magyar állampolgároknak korábbról érvényes USA turista vízum vagy új, biometrikus bordó útlevéllel rendelkezőknek ESTA regisztráció szükséges a belépéshez.

Figyelem!Vannak olyan útvonalak, ahol a hajó személyzete beszálláskor elkérheti és a teljes hajóút alatt magánál tarthatja az útleveleket, hogy a különböző kikötői hatóságoknak bemutathassa azokat. Érdemes magukkal vinni egyéb fényképes igazolványt pl. személyi igazolványt vagy 2-3 fénymásolatot készíteni az útlevél fényképes/személyes adatokat tartalmazó oldaláról, amit a hajóról való kiszállások alkalmával magukkal tudnak vinni.

 

Védőoltás

Kérjük, legalább 8 héttel az indulása előtt beszélje meg orvosával, hogy az Ön által látogatott országok melyikébe szükséges vagy javasolt védőoltás, és mi a teendője.


Utazás az indulási kikötőbe

Autóvalutazók számára Civitavecchiában és Velencében tudunk parkolót foglalni a kikötőben, melyhez az autó típusára és rendszámára van szükségünk. A parkolás díja személyautók számára kb. 10-14 euró/éj, melyet a helyszínen kell fizetni készpénzben.

Repülővel vagy vonattalutazókat kérjük, legyenek körültekintők a repülőjáratok, ill. vonatok kiválasztásánál.

Európán kívüli indulású hajóutak esetén min. egy-két nappal a hajó indulása előtti repülőjáratot célszerű választani az esetlegesen előforduló járatkésések miatt.

Európai indulási kikötő esetén pedig egy korai érkezésű járatot javaslunk, mert 3-4 órával a hajóút indulása előtt érdemes megérkezni a kikötőbe. A hazainduló járat kiválasztásánál ennél jóval több időt hagyjon a hajó kikötési időpontja és a repülőgép/vonat hazaindulása között, délutáni vagy esti járatot javaslunk.

A repülőjáratokon az engedélyezett feladható poggyász súlykeret turistaosztályon max. 20 kg, business osztályon max. 30 kg. A szabad súlykereten felüli poggyász után pótdíjat (túlsúly) kell fizetni. Ennek mértéke a célállomástól függ. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kézipoggyászban veszélyesnek ítélt tárgyak (szúró és vágóeszközök, pl. olló, kés, borotvapenge, aeroszol-tartály, manikűrkészlet, jégcsákány, hegymászóbot) egyáltalán nem szállíthatók.

Az Európai Unió országainak repülőtereiről induló járatokon a kézipoggyászokra vonatkozóan szigorú biztonsági előírások érvényesek – tekintet nélkül a célállomásra. A biztonsági előírások a kézipoggyász maximális méretére, illetve a fedélzetre felvihető folyadékokra helyezik a hangsúlyt. Részletes információk a légitársaságok honlapján találhatók.

 

A HAJÓN

 

Beszállás a hajóra

A beszállás/check-in kezdetének pontos időpontját megtalálja a hajójegyben, ez útvonalanként változó.

Általában a hajó indulása előtt kb. 4 órával nyitják meg a check-int és a hajó indulása előtt legkésőbb 2 órával fel kell szállni a hajóra. A kikötőbe érkezéskor fel kell mutatni a hajójegyet valamint a személyazonosító okmányt/útlevelet, ezután megkapja a kabinkulcsát/vendégkártyáját.

Apontos érkezés az utas felelőssége.Amennyiben legalább 1 órával a hajó indulása előtt az utas még nincs a fedélzeten, a hajótársaságnak jogában áll feltételezni, hogy a vendég nem szándékozik utazni. Törlik a nevére szóló foglalást, és 100%-os lemondási díjat számítanak fel, azaz az utast semmiféle visszatérítés nem illeti meg.

 

Csomagok

A csomagcímkével ellátott csomagokat beszálláskor a hajóterminálon átveszi Öntől a hajótársaság személyzete, és a délután folyamán eljuttatja azokat az Ön kabinjába. A kézipoggyász természetesen az utasnál marad.

 

Vendégkártya

Beszálláskor Ön kap egy ún. vendégkártyát, amely az alábbiakra szolgál:

·A hajóút során ez lesz az Ön személyazonosító kártyája, amelyet minden be- és kiszállásnál fel kell mutatnia. Kérjük, vigyázzon rá! Ha a kártya mégis elveszne, haladéktalanul értesítse a fedélzeti ügyfélszolgálatot/recepciót, ahol készítenek Önnek egy újat, és érvénytelenítik az előzőt.

·                A kártya „házi”, azaz fedélzeti hitelkártyaként is működik, tehát akkor is fel kell mutatnia, amikor a hajón vásárol, parti kirándulásra iratkozik fel, az étkezésekhez kér egy italt stb. Vásárlásának, fogyasztásának összege automatikusan megjelenik az Ön hajós folyószámláján, amelynek kiegyenlítésére a hajóút végén kerül sor. (A hajóút során nincs készpénzforgalom.)

·Ez lesz az Ön kabinkulcsa is.

 

Fedélzeten beszélt nyelvek

A Norwegian hajókon és parti kirándulásokon az alapvetően beszélt nyelv az angol, de az éttermekben az angolon kívül franciául, németül, olaszul és spanyolul is megtekinthető a menüsor.

 

A fizetés módja

A Norwegian hajók fedélzetén USA dollár a fedélzeti pénznem. Beszálláskor a hajótársaság minden utasnak automatikusan nyit egy fedélzeti számlát.

A számla kiegyenlítése a hajóúton történhet készpénzzel ill. dombornyomott bankkártyával, melyről minden utasnak nyilatkoznia kell a beszállás napján.

Készpénzesfizetés esetén a hajóút elején letétbe kell helyeznie egy összeget depositként. Körülbelül akkora összeget kell letenni, amennyi előreláthatólag elköltésre kerül a hajóút ideje alatt, de minimum 150 USD/fő/6 éjszakás vagy rövidebb utaknál, 300 USD/fő/7 éjszakás útnál, 450 USD/fő/8 éjszakás vagy hosszabb útvonalak esetén. Ha a költések túllépik a letett deposit összegét, üzenetet hagy a személyzet a kabinban további előleg letételére. A fel nem használt összeget a hajótársaság az út végén visszafizeti.

Készpénzes fizetés esetén csak az európai útvonalakon lehetőség van a dollár helyett eurós deposit letételére, melyért a hajótársaság külön díjat számol fel. A hajóút végén a visszajáró összeget USA dollárban fizeti vissza a hajótársaság.

Hadombornyomott bankkártyával szeretné rendezni a fedélzeti számláját, bankkártyáját regisztráltatnia kell a hajóút elején. A hajótársaság a fedélzeti költéseket zárolja a számláján és a hajóút utolsó napján kézhez kapja majd a fedélzeti kiadásait kimutató tételes számlát, melynek összegével megterhelik az Ön bankkártyáját.

A végszámla kézhezvételét követően vásárolt tételeket a recepción kell rendezni még a kiszállást megelőzően.

 

A kabin

Minden kabinban található televízió, törülköző, hajszárító. A kabinokban a légkondicionálás/hőmérséklet tetszés szerint szabályozható. A kabinok felszereltségéhez hozzátartozik a széf is, melynek kezelése egyszerű. A kényelméről kijelölt kabinszemélyzet gondoskodik (reggel rendet tesz, este megveti az ágyat).

 

„Freestyle Daily” fedélzeti napilap

Ön minden este a kabinjában találja a következő nap hírlevelét. A hírlevél nagy segítséget nyújt Önnek, hogy hajóútja során ne maradjon le egy programról sem. Rengeteg hasznos információt tartalmaz az éttermek, bárok nyitvatartási idejéről, a szórakozási lehetőségekről és a másnapi kikötési állomásról.

 

Dohányzás

A hajó közösségi helységeiben: színházteremben, bárokban, éttermekben, lépcsőházban, liftben nem lehet dohányozni. Cigarettázni a kabinok balkonján és a kaszinóban engedélyezett illetve szivar és pipa használata kizárólag a szivar bárban lehetséges. Dohányozni lehet továbbá a nyitott fedélzetek azon részein, melyek távol vannak az étkező helyiségektől, a futópályától és egyéb sportolási lehetőségtől valamint a gyermek medencéktől.

 

Elektromos áram

A hajón 110 és részben 220 V-os csatlakozó található. 220 V-ot igénylő készülékekhez esetenként átalakító adapter szükséges, melyet kérjük itthonról vigyen magával.


Háziállatok
Háziállatokat nem vihetnek a vendégek a fedélzetre.

 

Hogyan öltözködjünk?

A Norwegian hajótársaság nem ír elő öltözködési etikettet. Nem szükséges étkezésekkor alkalmi öltözéket hordani, de ha valaki szeretne elegánsan étkezni erre is van lehetőség. A büfé- és a nyitott fedélzeten található grilléttermeknél lehet tartózkodni fürdőruhában, de a fürdőruhára inget, polót vagy blúzt kell venni és a papucs helyett cipőt húzni.

 

Napközben – akár a hajón tartózkodunk, akár kimegyünk a partra – kényelmes, laza viselet és lapos sarkú, kényelmes cipő ajánlott. Javasoljuk, hogy a parti kirándulások idején kényelmes cipőt viseljen, s legyen Önnél szalmakalap vagy valamilyen más sapka a napsütés ellen. A múzeumok, mecsetek, templomok látogatása során tanácsos (sőt, sok esetben kötelező) a szolid, konzervatív öltözet. A hölgyek nadrágot vagy térd alá érő szoknyát viseljenek, a rövidnadrág nem megengedett.

 

Figyelem! A hajó zárt termeiben (hall, éttermek, színháztermek stb.) központilag beállított és szabályozott a légkondicionálás. Néha, egy-egy nagyon meleg napon a nyitott fedélzetről belépve a zárt fedélzet hűvösnek is tűnhet, amit célszerű figyelembe venni a ruhadarabok összeválogatásánál. Esténként a nyitott fedélzeten is hűvös lehet, így meleg évszakban is javasolt pulóvert, kardigánt csomagolni az útipoggyászba.

 

Étkezések

A Norwegian hajókon az étkezések kötetlen formában zajlanak, nincsenek fix étkezési időpontok. Számtalan étterem áll az utasok rendelkezésére, mely a következő oldalon található táblázatban hajónként megtekinthető.

Ha valaki a kabinban kíván étkezni, a szobaszervíz éjjel-nappal elérhető. Reggel 6-tól éjfélig ingyenes, éjfél és 5 óra között szerviz díjat számítanak fel.

Az éttermekben etetőszék áll a gyerekek rendelkezésre a kényelmes étkezés érdekében.

Az éttermek pontos nyitvatartási idejét megtalálja a kabinjában található „Freestyle Daily” fedélzeti napilapból. Általában vacsora idején az éttermek 18 órától éjfélig tartanak nyitva. Az éttermek bejáratánál és a hajó egyéb közösségi pontjain kihelyezett elektronikus táblákon az utasok nyomon tudják követni az éttermek telítettségét. Előfordulhat, hogy kicsit várakozni kell, ha nem áll rendelkezésre szabad asztal a kiválasztott étteremben. Ez esetben csipogóval látják el az utasokat, mely segítségével azonnal értesülnek róla, ha szabad asztal áll készen.

 

A ültetett éttermekben/Main Dinning Room a napi menükínálatból, à la carte rendszerben reggelizhet, ebédelhet és vacsorázhat, pincérek szolgálják fel a menülapról kiválasztott ételeket. Reggelinél és ebédnél minden hajón csak egy főétterem van nyitva. Nem szükséges fix időpontban étkezni, az étterem nyitva tartási ideje megtalálható a fedélzeti újságban.

 

A büfééttermet/Buffet keresse fel, ha könnyedebb, lazább reggelire, ebédre vagy vacsorára vágyik, ahol hideg és meleg előételek, főételek, desszertek közül választhat (svédasztalos étkezés).

 

Aspeciális éttermekben/Speciality Restaurants foglalási díjat számítanak fel, melynek díja kb. 12-35 USD/fő/alkalom, illetve ahol „Á la carte” megjelölés található, azokban az éttermekben a menülapon található a speciális menü díja. Gyermekek 3 éves korig ingyen étkezhetnek, 4-12 éves korig választható ingyenes gyermek menü, vagy a menüből választható „Speciality Kids’ Menu” fél áron.

Az á la carte éttermekben a menülap angol, francia, német, olasz és spanyol nyelven is megtekinthető.

Éttermek listája hajónként pdf >>
 

Speciális diéták, ételek

Diabetikus, gluténmentes, babaételek stb. különleges étkezési igények kielégítésére is mód van. Ha ilyen típusú igénye van, kérjük minél hamarabb jelezze nekünk, hogy a hajótársasággal ez ügyben egyeztetni tudjunk.

 

Italfogyasztás

Az étkezések alkalmával a következő italok ingyenesen fogyaszthatók: tea, kávé, jeges víz, jeges tea és a reggelinél különféle gyümölcslevek.

Minden egyéb italért (üdítőkért, szeszes italokért) fizetni kell. Ugyancsak fizetni kell a bárokban fogyasztott alkoholos és alkoholmentes italokért is.

 

Italcsomagok

 

Soft drink italcsomag:

Ára: felnőtteknek és gyermekeknek 13 éves kortól 6,50 USD/fő/éj, 13 éves kor alatt 4,50 USD/fő/éj + 15% borravaló.

Előre megrendelve euróban felnőttnek kb. 5,77 euró/fő/éj, 13 éves kor alatt kb. 4 euró/fő/éj 15% borravalóval együtt.

Spanyolországi indulás/érkezés esetén további 15% adót számolnak fel.
Tartalma: üdítő italok korlátlan fogyasztása: Pepsi, Diet Pepsi, Sierra Mist, Mt. Dew, Ginger Ale, Tonic Water, Club Soda. Az italcsomag mellé ajándék pohár jár.

Az italcsomag nem tartalmazza: a mini bár fogyasztást.

A hajóút minden napjára meg kell rendelni, nem visszatéríthető.

 

Bor és sör italcsomag (UBPCC):

Ára: felnőtteknek 44 USD/fő/éj+15% szervízdíj (olaszországi és spanyolországi indulás/érkezés esetén további 15% adót számolnak fel)

Tartalma: szénsavas üdítők, gyümölcslevek, üveges és csapolt sörök, borok (10 USD/pohár alatti árban lévő borok) mely italokat pohárba töltenek.

Az italcsomag nem tartalmazza: a mini bár fogyasztást, a szobaszervízt, az ajándékboltban kapható italokat, az üveges borokat, az üveges ásványvizeket, a frissen facsart gyümölcsleveket, a különleges kávékat és az energia italokat.

Az italcsomag nem visszatéríthető, a kabinban tartózkodó összes vendég illetve együtt utazó számára meg kell vásárolni a hajóút teljes időtartamára. Az italcsomag csak a 21. életévét betöltött (európai utakon 18.) vendégek részére rendelhető.

18 és 21 éves kor között európai útvonalakon rendelhető, Alaszka útvonalakon nem rendelhető, a többi útvonalon pedig előre nem rendelhető, csak a fedélzeten, mert szülői beleegyező nyilatkozatot kell bemutatni hozzá. Gyermekeknek a soft drink italcsomag rendelhető helyette. Az italcsomag nem rendelhető az 1-4 éjszakás hajóutaknál, a Pride of America hajó Hawaii útvonalán és a tavaszi szünetben: március 1-je és április 15-e között (kivéve a Norwegian Jade és a Spirit).

 

All-inclusive Italcsomag (UBP):

Ára: felnőtteknek 54 USD/fő/éj +15% szervízdíj (olaszországi és spanyolországi indulás/érkezés esetén további 15% adót számolnak fel)

Tartalma: szénsavas üdítők, gyümölcslevek, üveges és csapolt sörök, röviditalok (kivéve különleges márkák), koktélok, borok (10 USD/pohár alatti árban lévő borok), mely italokat pohárba töltenek.

Az italcsomag nem tartalmazza: a mini bár fogyasztást, a szobaszervízt, az ajándékboltban kapható italokat, az üveges borokat, az üveges ásványvizeket, a frissen facsart gyümölcsleveket, a különleges kávékat és az energia italokat.

Az italcsomag nem visszatéríthető, a kabinban tartózkodó összes vendég illetve együtt utazó számára meg kell vásárolni a hajóút teljes időtartamára. Az italcsomag csak a 21. életévét betöltött (európai utakon is 21!) vendégek részére rendelhető. Gyermekeknek a soft drink italcsomag rendelhető helyette. Az italcsomag nem rendelhető az 1-4 éjszakás hajóutaknál, a Pride of America hajó Hawaii útvonalán és a tavaszi szünetben: március 1-je és április 15-e között (kivéve a Norwegian Jade és a Spirit).

 

Bárok és kávézók

Üdítők, koktélok és egyéb italok széles választéka áll rendelkezésre a hajó bárjaiban és kávézóiban.

A bárokban vagy az étteremben felszolgált italok és italbérletek után 15%-ot (service charge/felszolgálási díj) számítanak fel, és ez a vásárolt ital árával együtt jelenik meg az Ön számláján. (Spanyolországi indulás/érkezés esetén további 15% borravalót számolnak fel).

 

Parti kirándulások

Az egyes kikötési pontokon változatos parti kirándulásokat kínál az utasok számára a hajótársaság felár ellenében. A kirándulások listáját le tudjuk tölteni ill. megtekinthetők a hajótársaság honlapján (www.ncl.eu/excursions). A programok megrendelhetők előzetesen indulás előtt legkésőbb 2. napig ill. a hajóra felszállás után a fedélzeten is foglalhatók. Az előzetesen lefoglalt kirándulásokat előre ki kell fizetni. A túrákon limitált a létszám, a csoportok esetenként betelhetnek. Egyes kirándulások előzetes lefoglalás esetén kedvezőbb áron vásárolhatók meg. A kirándulásokhoz tartozó belépők és transzferek ára benne van a kirándulás részvételi díjában, nincs plusz költség. A kirándulások részvételi jegyeit a felszállás után a kabinba fogja megkapni. A lefoglalt kirándulások általában az adott kikötési nap előtt 2. napig törölhetők, de egyes kirándulásokra ettől eltérő lemondási feltételek is vonatkozhatnak.

Néhány kikötő esetében, melyeknél a hajó nem tud kikötni közvetlenül a parthoz (útvonal leíráson horgony jelzi) a mentőcsónakokat (tender boat) eresztik le, és ezek segítségével szállítják partra az utasokat, melyek folyamatosan járnak a kikötési időn belül a part és a hajó között.

A kirándulások nem kötelezőek, utasaink egyénileg is kiszállhatnak a kikötések alkalmával, ez természetesen díjtalan. Az utasok felelőssége, hogy a hajó tovább indulása előtt 1 órával rajta legyenek a hajó fedélzetén. Ha az utasok lekésik a hajót, az utasok a következő kikötési ponton tudnak beszállni a hajóra, melyhez való eljutás az utasok költsége és felelőssége.

 

Telefonos elérhetőség a hajón/Fax

A hajók modern műholdas telefonnal vannak ellátva. Felár ellenében lehet telefonálni, faxot küldeni.

Ha az itthon maradt rokonok vagy barátok el szeretnék érni a hajón tartózkodó utasokat, szükségük lesz a hajó nevére, a kabin számára, az utasok nevére és a bankkártya adataikra. A hajók központi telefonszáma: 001 732 335 3280.

 

Internet/Wifi

A hajókon felár ellenében lehet használni az internetet. Saját laptopon vagy mobiltelefonon lehet csatlakozni a wifi hálózathoz a közösségi helységekben és a kabinokban a nap 24 órájában (kivéve a Norwegian Sky és Pride of America hajókon), továbbá az internet kávézóban található számítógépeken is lehet internetet használni. Az internet használat díja: 0,75 USD/perc, 55 USD/100 perc, 100 USD/250 perc, egyszeri csatlakozási díj 3,95 USD.

 

Mobiltelefonok használata

Mobiltelefonokat a hajóút során leginkább partközelben és a kikötések alkalmával lehet használni. Jelezni szeretnénk, hogy a fedélzeti mobilhívások díja magas. Kérjük, utazása előtt érdeklődjön mobilszolgáltatójánál.

 

Könyvtár

A hajókon általában angol nyelvű könyvekkel felszerelt könyvtár található (kivéve a Norwegian Epic hajót).

 
Sportolás & szépségápolás

 A hajók fitnesztermeiben a legmodernebb gépek várják a sportolni vágyókat, továbbá a fedélzeten van kocogósáv, jacuzzi és medence – megannyi lehetőség az aktív pihenésre. Ezek a szolgáltatások ingyenesek.

Speciális sportprogramokra (joga, Pilates, aerobic stb.) is van mód, valamint a wellness- és szépségszalonban fodrászat, kozmetika, manikűr és masszázs, szauna segíti az utasok teljes megújulását. A vezetett fitnesz órák és a szépségszalon szolgáltatásai felár ellenében vehetők igénybe.

 

Napozás, napágyak a fedélzeten

A nyitott fedélzeteken mindenütt napozóágyak sokasága várja a vendégeket, természetesen ingyenesen. Strandtörülközőkről szintén a hajótársaság gondoskodik. Legyen óvatos napozás közben! A tengeri szél miatt Ön nem érzi a nap égető hatását!

 

Színház – nemzetközi show-műsorok

Az estéket varieté, musical és egyéb szórakoztató előadások színesítik nemzetközi művészek, táncegyüttesek, énekesek előadásában.

 
Kaszinó

Ha Ön szeret játszani, próbáljon szerencsét a fedélzeten! Rulett, black-jack, nyerő automaták és megannyi más játék várja a vállalkozó kedvűeket (kivéve a Pride of America hajó, melyen nem található kaszinó).

A kaszinó a kikötések alatt zárva tart, 18 év alatti vendégek nem látogathatják.

 

Vásárlás a fedélzeten

A Hawaii útvonalakat kivéve minden hajón találhatók parfümöket, kozmetikai termékeket, ruhát, ékszert, likőrt, dohányt árusító üzletek, ahol adó- és vámmentes áron vásárolhatók a termékek. Barcelonai indulású vagy érkezésű útvonalak esetén illetve azokon a hajóutakon, ahol Spanyol vizeken jár a hajó, a megvásárolható termékekre spanyol áfát számolnak rá a fedélzeten.

 

Fotósarok

A hajókon dolgozó fényképészek segítenek megörökíteni az utazás felejthetetlen pillanatait. Az éttermekben és a fontos programokon készült képeket a fotósarokban kiállítják, és megvásárolhatja az Önnek tetsző, jól sikerült fotókat.

 

Ruhatisztítás

A ruhatisztító szolgáltatások köre (mosoda, vegytisztítás, folt eltávolítás stb.) és az árlista a kabinban található általában a szekrényben vagy íróasztalfiókban, a ruhatisztító zsákokkal együtt, felár ellenében vehető igénybe. Önnek nem kell mást tennie, mint a tisztítandó ruhákat elhelyezni a ruhatisztító zsákban, kitölteni a nyomtatványt az igényének megfelelően, és a tiszta, vasalt ruha a kabinjában fogja várni.

 

Gyógyszerek, orvosi ellátás

A hajókon felszerelt egészségcentrum működik, melyben egy diplomás orvos és legalább egy nővér gondoskodik a betegek megfelelő ellátásáról. Az orvosi ellátás azonban nem ingyenes, ezért indulás előtt célszerű utasbiztosítást kötni. Tengeribetegségben szenvedő utasaink a tünetek kezelésére ingyenesen kapnak tablettát, melyet az Ügyfélszolgálati Pultnál lehet kérni.

 

A HAJÓÚT VÉGE, KIJELENTKEZÉS

 

Milyen teendők várnak Önre a hajóút utolsó estéjén?

Az utolsó előtti nap estéjén kapja meg kabinjába az utolsó napra vonatkozó hírlevelet, ez tartalmazza a kiszállásra vonatkozó összes információt. A kabinszemélyzettől Ön megkapja a kiszálláshoz szükséges színes csomagcímkéket – kérjük, minden egyes címkére olvashatóan írja föl a nevét, lakcímét. Csomagoljon össze, és még éjfél előtt tegye ki felcímkézett csomagjait a folyosóra, a kabinajtó elé. A hajószemélyzet a csomagokat az éjszaka folyamán elszállítja és kiszállás után a terminálon vehetik magukhoz az utasok. A csomagcímke színe szerint fogják szólítani az utasokat, ez fogja meghatározni a kiszállás időpontját.

Értékes vagy törékeny holmiját (utazási dokumentumok, fontosabb gyógyszerek, fényképezőgép, videokamera, ékszerek stb.), illetve a reggeli tisztálkodáshoz használt piperecikkeit és egy váltás ruhát, melyet reggel fog felvenni kézipoggyászként tartsa magánál.

 
Borravaló

A hajószemélyzet azon tagjait, akiknek a szolgálatával elégedettek utasaink, borravalóval szokás jutalmazni. A borravaló összege 12 USD naponta és utasonként (3 éves kor felett) – ez az összeg fedezi a kabinszemélyzet, illetve az éttermi felszolgálók munkájának díjazását. Az utasok fedélzeti folyószámláján a hajóút végén automatikusan megjelenik a borravaló összege.

 

 
A fedélzeti „folyószámla” rendezése

A kiszállás előtti estén az utasok megkapják tételes számlájukat, melyet gondosan nézzenek át. Minden számlával kapcsolatos reklamációt még a kiszállás előtt meg kell tenni a recepciós pultnál.

Készpénzzelfizető utasoknak a fedélzeti számla rendezésére a kikötés reggelén kerül sor a recepciós pultnál.

Bankkártyávalfizető utasoknak, akik a hajóút elején regisztráltatták kártyájukat, a számla végösszegével automatikusan megterhelik a bankkártyájukat. A végszámla kiállítása után keletkezett költségeket utolsó nap kiszállás előtt rendezni kell a recepciós pultnál, mert ezek a költségek már nem terhelődnek automatikusan a bankkártyára. Ha nincs egyéb rendezni való költségük a kiszámlázottakon túl, minden egyéb teendő nélkül egyszerűen a fedélzeti kártya segítségével kiszállhatnak a hajóról.

 

A hajóút vége, kijelentkezés a hajóról

A reggeli és a folyószámla rendezése után Önnek már csak az a teendője, hogy a hírlevélben megjelölt, az Ön csomagcímkéjének színe szerinti időben a kézipoggyászokkal kiszálljon a hajóról. A hírlevél azt is tartalmazza, hogy az adott színű „csoport” mikortól hagyhatja el a hajót.

Ne szálljon ki a hajóról, ha még nem szólították a színét.

A csomagokat a kikötő épületében, az érkezési hallban tudja magához venni. Önnek csak a csomagcímke színét kell figyelnie, s a megfelelő színű csoportból kiválasztania a saját csomagjait.
még töltünk