Kambodzsa

Kambodzsa  a trópusi övezetben fekszik, csupán 10 fokkal az egyenlítő felett. Ez az egzotikus ország számtalan esetben képes elbűvölni az odalátogatókat. Egyik különlegessége a tánc, és az ehhez tartozó népviselet, mely szemet gyönyörködtető. A selyem szoknya, tunika hozzá fejdísz, Angkor néhány templomának falain ilyen ruhákban táncoló alakokat is láthatunk.

Időjárás: Trópusi. Az ország éghajlatát a monszun határozza meg, novembertől márciusig a hideg, száraz északkeleti monszun, májustól októberig pedig a nedves, délnyugati irányból jövő monszun. Az átlagos hőmérséklet 21-35 °C között van.

Vízum szükséges, érkezéskor a repülőtéren beszerezhető (fényképet vinni javasolt), 20 USD fejében. A vízum 30 napra szól. Az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Magyar nagykövetség nincs.

Egészségügy: A védőoltás nem kötelező, az ajánlott oltásokat érdemes itthon előre beadatni. Szúnyog által terjesztett betegségek ellen mindenképpen javasolt a szúnyogriasztó, kint lehet kapni nagy hatóanyag tartalmú szereket is.  A csapvíz nem iható, csak palackozott víz fogyasztása javasolt. Olyan italoktól is érdemes tartózkodni, melyekbe jeget tesznek, mivel a legtöbb helyen a jég csapvízből készül. Utcai árusoknál nem tanácsos ételt, élelmiszert fogyasztani.

Elektromosság: 220 V

A városon belüli közlekedésnél a motor-taxi a legegyszerűbb megoldás. Az árat még indulás előtt még alkuval tisztázni kell. Személyautó taxiként nem működik, csomaggal célszerű a motor vontatta tuk-tukot választani.
Az úthálózat nem kiterjedt, rossz. A vasúti közlekedés külföldieknek nem ajánlott. Ezzel szemben az ország mintegy 1900 km hosszú hajózható viziúttal rendelkezi.

Étkezésnél  vegyük figyelembe, hogy a khmer konyha nem hasonlítható a szomszédos thaihoz, a fűszerek nem túl erősek,  inkább harmonizálnak egymással. Mindent biztonsággal meg lehet kóstolni, ami frissen sült, illetve főtt. Ha helyi menüt választunk, az mindíg tartalmaz levest. Érdemes megkóstolni a leghíresebb nemzeti specialitást, a grillezett, saláta- vagy spenótlevelekbe csomagolt és ízletes diós halszósszal leöntött halat. A legkedveltebb helyi ital a szódavíz citrommal ízesítve. A sörök jó minőségűek, cseh technológiával készülnek.

Látnivalók:

Phnom Penh
Phnom Phen a főváros a nem könnyű múltja ellenére is megőrizte tagadhatatlan szépségét. Számos lenyűgöző templom - monostor együttessel rendelkezik. Az Ezüst Pagoda egyike azon kevés helyeknek, mely megőrizte a khmer kultúra brilliáns gazdagságát. A Nemzeti Múzeumban és a Királyi Palotában is megcsodálhatjuk a khmer emlékeket. A vörös khmerek által legyilkolt mintegy 17000 embernek állít hátborzongató emléket a Choeung Ek-i emlékmű, a városközponttól csak 15 km-re lévő területen, ahol 8000, nem és kor szerint rendezett csontváz látható az 1988-ban felállított emlék sztupa üvegfalai mögött.

Angkor
Angkor, a templomváros, mely fő látnivaló. Több mint 100, a 9-13. században épült temploma a hajdani khmer uralkodók nagyságának emlékét őrzi. Érdekessége, hogy a várost a 15. század körül lakói elhagyták, és a trópusi vegetáció által benőtt és elrejtett együttest csak a 19. század végén fedezte fel és tárta a világ elé a francia természettudós, Henri Mouhot.
Angkoron kívül érdemes még meglátogatnunk a Bayon-i és a Ta Prohm-i templommaradványokat is, melyek Siem Reap-től csak néhány kilométernyire vannak.

Siem Reap a tóparthoz közel épült. Itt érdemes hajót bérelni és megnézni a vízi falut, az itteniek mind hajón tengetik napjaikat, az iskola, a templom, a rendőrség hajón található.

Udong
Phnom Penhtol 40 km-re található, valaha Kambodzsa fővárosa is volt, a 16.-18. században. A régi város romjai, gyönyörű sztupák, pagodák és Buddha szobrok sora két hegygerinc mentén találhatók. A hegy aljában a Pol Pot rezsim áldozatainak állítottak emléket.


Kambodzsa ajánlataink ❯❯

Kambodzsa Kambodzsa Kambodzsa Kambodzsa Kambodzsa
Ajánlatkérés