Peru

Peru a harmadik legnagyobb ország Dél-Amerikában, és az Andok legnagyobb területű országa. Északon Ecuador és Kolumbia, keleten Brazília és Bolívia, délen Chile és nyugaton mintegy 2000 km hosszan a Csendes-óceán határolja.

Egykor az Inka Birodalom központja volt. Kedvelt ország a magyar túristák körében, Brazília után a legkeresettebb dél-amerkai ország, természeti és kultúrális látnivalói miatt. Perura jellemzőek az ellentétek, évről-évre tapasztalható, hogy a technika megelőzi a saját korát ebben a térségben. A földműves indiánok még mindig kézi szerszámokkal művelik földjüket, de a napkollektor már megtalálható a házuk tetején. Az ország ezen felül varázslatos tájakkal és egyedülálló élővilággal egészül ki, ezzel a világ egyik legizgalmasabb desztinációjává válik. Az Andok itt a legcsodálatosabb, óriási szurdokok, csodás tavak várják a turistákat. A helyi indiánok őseik hagyománya szerint élnek, kultúrájukat megőrizték, így az ide érkező egy élő néprajzi múzeumba toppan be. Az Amazonas-medencéje foglalja el az ország területének másik felét. Az esőerdők a világ egyik legváltozatosabb flóráját és faunáját rejtik magukban, sehol máshol a világon előforduló fajokkal ismerkedhetünk meg itt. Ha van rá módunk, látogassunk el a partmenti vidékre is, hiszen a sivatagok, homokdűnék, halászfalvak teszik teljessé a Peruról kialakult képet.

Peru időjárásában legalább annyira sokszínű mint kultúrális és természeti látnivalóiban. Október és május közötti intervallumra könnyebb, egyszerű ruhadarabokat, valamint egy-két melegebb pulóvert ajánlott csomagunkba pakolni. A túrákhoz nem árt kényelmes cipő.

A perui ételek, ízek nagyszerűek és igen változatosak, attól függően, hogy éppen melyik területen járunk. A tengerparton a tenger gyümölcseivel találkozhatunk, az Andok fennsíkjain pedig az inka sülteket érdemes megkóstolni. Próbáljuk ki a habos, frissen facsart jugo-kat, melyek olyan egzotikus gyümölcsökből készülnek, mint a mango, papaya, ananász. A sajtos-avokádós szendvics egyszerű és finom. Nemzeti étel a sült tengeri malac, ezt inkább az éttremekben ajánlott megkóstolni, ne próbálkozzunk az utcai árusoknál,  ezerféle kukoricából készült italuk a chicat.

Az országban, de főként Limában gyakoriak a bűncselekmények. Rendszeresen történnek külföldi turisták sérelmére különböző típusú lopások (szállodákban, közterületeken, tömegközlekedési eszközökön). Az egészségügyi és higéniai állapotok hagynak kívánnivalót maguk után, de az állapotok nem kritikusak. Kellő elővigyázatosság esetén nincs ok komoly aggodalomra. Védőoltásokat nincsenek előírva, de sárgaláz oltás és malária elleni gyógyszer előzetes szedése az őserdei túrára indulóknak szükséges.

Látnivalók:

A főváros Lima meglehetősen zsúfolt, kissé kaotikus. Az év nagy részében az időjárás nem túl jó. A város felett többnyire szürke ködfátyol ül, de a főtér szép, rendezett, az óceánparti Miraflores-negyed pedig a ködben is igazán sejtelmes. Néhány érdekes látnivaló miatt, mindenképp érdemes felkeresni a várost. Ilyen a Museo de Oro del Peru, amely arany-, ezüst- és kőkincseiről, és a Museo Nacional de Antropologia y Arquelogia, amely a történelem előtti időszak kincseiről híres.

Bellastas-szigetek Pisco-ból indulva, egy csendes-óceáni rövid hajókázást követően temérdek fókával, pingvinnel, pelikánnal találkozhatunk -- természetes környezetükben, a 'Kis Galapagosznak' is nevezett szigeteken.

Nasca-vonalak kisrepülővel szállhatunk a különféle alakzatok (madár, pók, asztronatuta stb.) fölé s találgathatjuk, hogyan is kerültek vajon ide ezek az évszázados, rejtélyes figurák. Máig csupán hippotézisekkel találkozhatunk, pontos válasz egyelőre nincs a kérdésre.

Arequipa a 'fehér város', Peru egyik legszebb települése. Csodálatos hegyek, vulkánok (El Misty) ölelik körül. A hegyek köveiből épített épületek ragyogása miatt kapta a fenti becenevet. A színes Convento de Santa Catalina a legszebb középkori épület az országban. A várostól nem messze található a világ egyik legmélyebb kanyonja, a Colca-kanyon, ahol -ha türelmesen várunk--hatalmas kondorkeselyűk röptében gyönyörködhetünk.

Titicaca tó a Föld legmagasabban fekvő, hajózható tava. Érdekes hajókirándulást tehetünk Puno kikötőjéből indulva az egyedülálló Úszó-szigetekre, vagy akár a bolíviai oldalra is átruccanhatunk innnen a hangulatos Copacabana-beach-re, egy ízletesTrucha a la planchara (grillezett pisztráng).

Cusco Ez a mesésen hangulatos város Dél-Amerika régészeti központja, a világ egyik legrégebben lakott települése. Hosszú ideig az Inka Birodalom központja volt, ami a város hangulatán még ma is érződik. A székesegyház és a La Merced templom a spanyol építészet gyöngyszemei. Érdemes megnézni a valaha arannyal borított Coricancha romokat. A Régészeti Múzeum az itt fellelt emlékeket mutatja be. Cusco-ból elindulva bejárhatjuk a Szent-völgyet (Pisac, Chincero, Urubamba) és a környező inka romokat. Cuscotól nyugatra találjuk Machu Pichu világhírű romjait. Az inkák elveszett városáról nehéz bármit is írni, ezt látni, a hely szellemét érezni kell! 


Peru ajánlataink ❯❯

Peru Peru Peru Peru Peru Peru
Ajánlatkérés