Tanzánia- Zanzibár

Tanzánia a legnagyobb kelet-afrikai ország, az Indiai-óceánnal határosan, Kenya és Mozambik között fekszik. Síkságaival, tavaival, hegyeivel, keskeny, alacsonyan fekvő partszakaszaival hívja fel magára a figyelmet.Tanzánia hatalmas, nyílt síkságain az ember nagyon-nagyon kicsinek érzi magát. 

Sehol máshol a Földön nem látható ennyi állat például elefánt-, bölény-, víziló- és csimpánz. A nemzeti parkok, kráterek, az ország elengedhetetlen tartozékai, csak úgy, mint a gyönyörű szép "fűszersziget": Zanzibár. Tanzániában található Afrika legmagasabb csúcsa, a Kilimandzsáró is. A legmagasabb hegyek - a 4556 méteres Meru és az 5895 méteres Kilimanjaro - északkeleten, a kenyai határ mentén húzódnak.
 
Tanzánia változatos földrajzi jellemzői változatos éghajlati feltételekkel párosulnak. A fennsíkokra a trópusi éghajlat a jellemző, sok részén elég hűvösek az éjszakák. Az Indiai-óceán partszakaszán forró, párás, trópusi klíma van, amelyet némelyest enyhítenek a tengeri fuvallatok. Az ország északkeleti hegyi lankáin azonban szinte egész évben mérsékelt éghajlat van. A március és május közötti hosszú esős időszakban érdemes elkerülni Tanzániát. Egy másik, rövidebb esős időszak pedig november és január közé esik.
Zanzibár és Tanzánia esetében hasonló egészségügyi veszélyekre számíthatnak a turisták mint a szomszédos Kenyában. Mindenhol számolni kell a hepatitis A és B okozta megbetegedés veszélyével, gyakoriak a malária és a hastífusz járványok, valamint ezeken a helyeken még nem tűnt el a kolera sem. Mindazok, akik szafarira is készülnek, az állatokkal való közvetlen kapcsolat miatt a veszettség elleni oltást is adassák be. Mind Kenya, mind pedig Tanzánia rossz higiénés körülményekkel rendelkezik, a csapvízzel még fogat sem ajánlott mosni.
A legnagyobb évente megrendezésre kerülő esemény a kenyai határhoz közeli Serengeti Nemzeti Parkban zajlik, ahol ekkor hatalmas gnúcsapatok a zöldebb kenyai legelők felé indulnak meg. Áprilistól kezdve minden évben több, mint 2 millió ilyen állat vándorol át a Serengeti déli síkságain keresztül zebrákkal, antilopokkal, gazellákkal, oroszlánokkal és turistákkal együtt.
Dar es Salaam Tanzánia legfontosabb városa, másfél milliós lakossággal.
 
Zanzibár Tanzániához tartozó szigetcsoport. 2 fő szigetből áll Unguja (Zanzibár) és Pemba, valamint kb. 51 másik kisebb szigetből.  Unguja a nagyobb sziget, területe 1554 km². Zanzibár lakossága 1,07 millió (2004). Az ugyancsak Tanzániához tartozó Mafia-szigettel együtt néha Fűszer-szigeteknek is nevezik őket.
 
Unguja szigeten fekvő Zanzibár város régi központja „Mji Mkomwe” (óváros), amit inkább angol nevén ismernek: Stone Town magyarul Kőváros. A Kőváros köré később vályogházak épültek, ahol az újonnan érkezők telepedtek le. Ez az egyetlen ma is működő ősi város Kelet-Afrikában, amelyik UNESCO Világörökség. Zanzibár gazdasága főleg a fűszer termelésére és a turizmusra épül. Egy időben a zanzibári kikötő volt az egész kontinens egyik legfontosabb állomáshelye, ahol elefántcsonttal, teknőspáncéllal, ébenfával, fűszerekkel megrakott hajók érkeztek hogy aztán kelmékkel, ruhákkal, gyöngyökkel, kínai porcelánnal, selyemmel, fegyverekkel, borral, búzával induljanak vissza. A híres Palota Múzeum hófehér épülete az 1890-es években épült a szultáni család részére. 1994 óta múzeumként működik. A Kereskedők Háza a 19.században épült az óváros központjában.
A zanzibári gyönyörű türkizkék tenger, és a fehér homokos  tengerpart mindíg vonzó a nyaralók és túristák számára.

Tanzánia- Zanzibár Tanzánia- Zanzibár Tanzánia- Zanzibár Tanzánia- Zanzibár Tanzánia- Zanzibár
Ajánlatkérés