Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Esőerdő Utazási Iroda

Esőerdő Utazási Iroda

Üdvözöljük a fedélzeten

Üdvözöljük a fedélzeten!

 

Az alábbi hasznos tanácsokat és információkat annak érdekében állítottunk össze, hogy Ön a hajóútra megfelelően fel tudjon készülni, és ily módon vakációja még kellemesebben teljék.

Tartalomjegyzék:

Utazási dokumentumok

Utazás az indulási kikötőbe

Mindenki a fedélzetre!

Az úszó szálloda

Hogyan történik a fedélzeti költések kiegyenlítése?

Öltözködési tanácsok

Étkezések és italfogyasztás

Szolgáltatások

A hajóút vége, kijelentkezés

 

 

Utazási dokumentumok

 

Útlevél

A Costa hajóutakon való részvétel elengedhetetlen feltétele a hazaérkezés napjától számított legalább 6 hónapig érvényes útlevél megléte.

 

Elektronikus hajójegy

A hajótársaság elektronikus hajójegyeket állít ki, kb. 2-3 héttel indulás előtt, amikor már szinte biztosra vehető, hogy a megrendelt szolgáltatásokban, személyes adatokban nem történik változás. A hajójegyet mi is elektronikus formában juttatjuk el Önnek. Ha a hajójegy kinyomtatása bárminemű nehézséget okoz, kérjük, jelezze ezt nekünk, és mi szívesen kinyomtatjuk azt. Javasoljuk, hogy a hajójegyben található, bejelentkezéshez (check-in) szükséges adatlapo(ka)t (’Boarding Form’) töltse ki már itthon, hogy a kikötőben ezzel már ne kelljen időt tölteni. A hajójegy többi oldala csupán tájékoztató adatokat tartalmaz, magához a check-in folyamatához nem szükséges.

 

Néhány szó a jegyben található csomagcímkéről. A kikötőben minden egyes feladandó csomagra csomagcímkét kell ragasztani, hogy a kikötői rakodószemélyzet tudja, hogy melyik kabinba kell eljuttatni az adott csomagot. A biztonság kedvéért szíveskedjék a jeggyel küldött csomagcímkéket is kinyomtatni (elég annyi példány, ahány feladandó csomag lesz), de felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kikötőben az utasokat fogadó Costa hostesseknél mindig van bianco, öntapadós csomagcímke. Ezek a hagyományos, öntapadós címkék kibírják a csomagrakodás "fáradalmait”, azaz a kikötői csomagraktérből a kabinokig vezető utat. A kikötőben kapott bianco csomagcímkékre a hostessek írják rá a kabinszámot.

 

Costa betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás

Az Ön által befizetett részvételi díj tartalmazza a Costa kötelező betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást. A biztosítás díja 7 euró/fő. A Costa-biztosítás csak a hajóút időtartamára érvényes.

 

A biztosítási kötvényt – a Costa Hajótársaság és az utazási biztosításokra szakosodott Mondial Assistance Biztosítótársaságmegállapodása alapján – letétbe helyezik hajótársaságnál. A hajótársaság a biztosítás általános feltételeit a Costa-katalógus ’Foglalási feltételek – Hasznos információk’ fejezetében teszi közzé. Az erről készült magyar nyelvű fordítást Ön a hajójeggyel együtt kapja meg, kérjük, figyelmesen olvassa el.

 

Eltérően a magyar utazási biztosítási gyakorlattól az olasz biztosító cégek biztosítási szerződéseiben – így van ez a Costával szerződésben álló Mondial Assistance esetében is – szerepel az önrész fogalma. A biztosítottnak káreseményenként különböző nagyságú önrészt kell viselnie.

 

Javasoljuk, hogy a Costa biztosítástól függetlenül, az utazás teljes időtartamára kössön betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást. Magyar biztosítótársasággal kötött utasbiztosítás (pl. Atlasz, EUB) fakultatív jelleggel köthető irodánkban.

 

Vízuminformációk

A Costa földközi-tengeri és észak-európai útvonalai között van néhány, amely olyan célállomást is érint (pl. Szentpétervár/Oroszország), amelyeknél a magyar állampolgárokszámáravízumszükséges.Ezekben az országokban Ön a következő lehetőségek közül választhat: Ha Ön részt vesz a hajótársaság által szervezett fakultatív programok valamelyikén és csak ezen szervezett programok keretében hagyja el a hajót, nem szükséges vízumot beszereznie. Ha viszont Ön az egyéni programok híve és az adott kikötővárost egyénileg kívánja megismerni, akkor a hajóút indulási napjától érvényes turista vízummal kell rendelkeznie. Érvényes vízum megléte nélkül egyéni program keretében Ön az adott kikötővárosban nem hagyhatja el a hajó fedélzetét.

 

 

Utazás az indulási kikötőbe

 

Jó tanácsok autóval utazóknak

A mediterrán hajóutak kiindulási kikötőibe, azaz Velencébe, Savonába és Civitavecchiába a legtöbb utasunk személyautóval utazik. Az útiterv összeállításakor célszerű segítségül hívni az internet útvonaltervező oldalait is (pl. www.viamichelin.com), melyek segítenek a legoptimálisabb útvonal kiválasztásában, továbbá tájékoztatást nyújtanak az autópálya költségekről és az autóút várható időtartamáról, stb.

A parkolás megszervezésének terhét is szívesen levesszük az Ön válláról. Kérésére lefoglaljuk parkolóhelyét a kiindulási kikötő parkolójában, ahol autója biztonságban várhatja vissza Önt a hajóútról! A parkolóhely lefoglalásához csupán két adatra van szükség: a gépkocsi rendszámára és típusára. A parkolás díja személyautó esetén Velencében kb.15 euró/nap, Savonában és Civitavecchiában kb.12 euró/nap, melyet helyben kell kifizetni. A díjfizetés időpontja kikötőnként különböző: Savonában és Civitavecchiában megérkezéskor, a parkoló elfoglalásakor, míg Velencében a hajóutat követően, a parkoló elhagyásakor kell fizetni. A Costa honlapján (www.costacruise.com), az ’Already booked’ menüpont ’Port information’ és ’Parking’ fejezetében Ön további hasznos információkat találhat a Costa hajóutak indulási kikötőire vonatkozóan (megközelítés, parkolási információk, stb.).

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a parkolót üzemeltető társaságok minden kikötőben a Costa hajótársaságtól függetlenül működő cégek, az esetlegesen előforduló káreseményekért sem a hajótársaság, sem a Tensi Kft. nem vállal felelősséget. A káreseményekkel kapcsolatos utólagos ügyintézés a gépjármű tulajdonosa és a parkolót üzemeltető társaság között közvetlenül történik.

 

Jó tanácsok repülőgéppel és vonattal utazóknak

Kérjük, legyen körültekintő a repülőjáratok, ill. vonatok kiválasztásánál - célszerű legalább 3-4 órával a hajóút indulása előtt megérkezni a kikötőbe, és javasoljuk, hogy a hazainduló járat kiválasztásánál még ennél is több időt hagyjon a kikötési időpont és a repülőgép/vonat indulása között.

 

A repülőjáratokon az engedélyezett feladható poggyász súlykeret turistaosztályon max. 20 kg, business osztályon max. 30 kg. A szabad súlykereten felüli poggyász után pótdíjat (túlsúly) kell fizetni. Ennek mértéke a célállomástól függ. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kézipoggyászban veszélyesnek ítélt tárgyak (szúró és vágóeszközök, pl. olló, kés, borotvapenge, aeroszol-tartály, manikűrkészlet, jégcsákány, hegymászóbot) egyáltalán nem szállíthatók.

 

Az Európai Unió országainak repülőtereiről induló járatokon a kézipoggyászokra vonatkozóan szigorú biztonsági előírások érvényesek – tekintet nélkül a célállomásra. A biztonsági előírások a kézipoggyász maximális méretére, illetve a fedélzetre felvihető folyadékokra helyezik a hangsúlyt. Részletes információk a légitársaságok honlapján találhatók.

 

A repülőgéppel/vonattal utazók számára a Costa kedvezményes áron transzfert biztosít a repülőterek/vonatállomások és a kiindulási kikötő között mind az észak-európai, mind a mediterrán hajóutak esetében. A transzferárakról és időpontokról érdeklődjön munkatársainknál!

A választható transzfer útvonalak a mediterrán hajóutak esetében:

Savona/Palacrocierekikötőjébe: Milánóból (Milánó/Malpensa repülőtérről vagy a Központi Pályaudvarról) vagy Genovából (a Cristoforo Colombo repülőtérről és a Principe vasútállomásról)

Velence/Stazione Marittimakikötőjébe: (Velence/Marco Polo repülőtérről)

Civitavecchiakikötőjébe: Rómából (Róma/Fiumicino repülőtérről vagy a Termini Pályaudvarról)

 

 

Mindenki a fedélzetre!

 

Mikor szállhatunk be a hajóba?

A beszállás 3-4 órával indulás előtt kezdődik, útvonalanként változik. Az adott esetben érvényes időpont a hajójegyen fel van tüntetve, ezért kérjük Önt, ne feledje el megnézni azt.

A pontos érkezés az utas felelőssége (eltekintve attól az esettől, amikor a Costa szállítja a beszállás helyszínére az utast). Amennyiben legalább egy órával a hajó indulása előtt az utas még nincs a fedélzeten, a hajótársaságnak jogában áll feltételezni, hogy az utas nem szándékozik utazni. Törlik a nevére szóló foglalást és 100%-os lemondási díjat számítanak fel, azaz az utast visszatérítés nem illeti meg.

 

Hol és hogyan történik az utasfelvétel (check-in)?

A kikötőbe érkezés után először le kell adni a bőröndcímkével ellátott csomagokat a Costa hostesseknek (Baggage Delivery Point). Az utasterminál épületében Ön kap egy check-in hívószámot. A Costa check-in pultoknál ezt a számot kell majd figyelni, ez a hívószám segít, hogy az utasfelvétel gördülékenyen, felesleges sorban állás nélkül történjen.

Készítse elő útlevelét, hajójegyét a kitöltött adatlappal (Boarding Form), és amikor a hangosbeszélő az Ön sorszámát hívja, fáradjon oda a check-in pultokhoz.

A Costa munkatársai ellenőrzik a hajójegyet és az útlevelet, s Ön máris felszállhat a hajóra. Kabinkulcsként egy kártya szolgál, ez az Ön kabinjában lesz elhelyezve. A csomagokat a beszállást követő egy órán belül szállítja a kabinba a kabinszemélyzet.

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a 2008 szeptemberében bevezetett új egészségügyi és biztonsági szabályok alapján szigorúan tilos bármiféle italt (folyadékot) vagy élelmiszert felvinni a fedélzetre. A szabályozás a kézipoggyászra és a feladott csomagokra egyaránt vonatkozik. Kivételt képeznek a személyes testápoló szerek (pl. sampon, naptej stb.), babaápoló termékek és folyékony orvosságok. A kikötési pontokon vásárolt ételeket és italokat sem szabad felvinni a fedélzetre. A parton vásárolt helyi specialitásokat a hajó személyzete átveszi megőrzésre, és a hajóút végén juttatja vissza.

 

Costa Card – Vendégkártya

A Costa Card hármas funkciót tölt be:

  • Személyazonosító kártya, amelyet Önnek minden be- és leszállásnál az útlevéllel együtt fel kell mutatnia. Kérjük, vigyázzon rá! Ha a kártya mégis elveszne, a Recepción készítenek Önnek egy újat, és érvénytelenítik az előzőt.
  • A Costa Card „házi” hitelkártyaként is működik, tehát akkor is fel kell mutatnia, amikor a hajón vásárol, az étkezésekhez kér egy italt stb. Vásárlásának, fogyasztásának összege automatikusan megjelenik az Ön Costa számláján, amelynek kiegyenlítésére a hajóút végén kerül sor. (A hajóút során nincs készpénzforgalom - a kaszinó kivételével.)
  • a Costa Card az Ön szobakulcsa is.


 

Az "úszó szálloda"

 

Recepció – Információs pult

24 órás recepciós szolgálat áll az utasok rendelkezésére. Ön itt ellenőrizheti házi bankszámláját, érdeklődhet a fedélzeti szolgáltatások iránt, kérhet ébresztőt stb., ugyanúgy, ahogy egy szállodai recepción. A Recepción több nyelven (angol, német, francia, olasz, spanyol) beszélő munkatársak dolgoznak.

 

A kabin

A kabinokban a légkondicionálás szabályozható. Hajszárító minden kabinban van, általában az íróasztal fiókjában található. A kabinok felszereltségéhez hozzátartozik a széf is, melynek kezelése egyszerű. Ha Önnek kényelmesebb, választhatja a Recepción található széfszolgáltatást is.

Az Ön kényelmét a kabinszemélyzet biztosítja.

A kabinban talál majd egy többnyelvű információs füzetet, a szobaszervíz és a minibár étlapját, a kabinba kérhető reggeli étlapját, a ruhatisztító árlistáját stb.

 

Szobaszervíz

A szobaszervíz étlapjából Ön reggelit (szűkített választékú, ún. kontinentális reggelit), napközben pedig italokat és snack-eket is rendelhet az étlapon való bejelöléssel. Ebéd és vacsora csak rendkívüli esetekben (pl. betegség) szolgálható fel kabinban.

 

Reggeli a kabinban

Ha a kabinban szeretne reggelizni, a kabinban elhelyezett menülistán be kell jelölnie a kért reggelit, és lefekvés előtt elhelyezni azt a kabinajtón. A kabinban felszolgálásra kerülő reggeli ún. kontinentális, azaz szűkített választékot tartalmazó reggeli. Ez a szolgáltatás ingyenes.

 

Elektromos áram

A fedélzeten 220V-os feszültségen működtethetők az elektromos készülékek. A konnektorok a Magyarországon is használt szabványnak megfelelőek. A fürdőszobában csak a borotvát szabad használni.

 

Nemzetközi telefonhívások

A hajón lévő műholdas telekommunikációs rendszer segítségével Ön a világ bármely pontjára telefonálhat családjának, barátainak.

 

Mobiltelefonok használata

Az európai hajóutak esetében általánosan elmondható, hogy a kikötések idején, ill. hajózás közben a szárazföldhöz közeli pontokon a mobiltelefonok jól használhatóak. A Costa és az olasz TIM mobilszolgáltató szerződése alapján az utasok a nyílt tengeren is telefonálhatnak. A speciális szolgáltatás – GSM on the Ship – műholdas kapcsolattal jön létre, ezért a tengeren a szárazföldön érvényes roaming tarifákhoz képest jóval magasabb hívás-, hívásfogadási és üzenetküldési díjakkal kell számolni. Kérjük, utazása előtt érdeklődjön a hazai mobilszolgáltatóknál, ill. figyelmesen olvassa el a fedélzeten található tájékoztatókat.

 

Televízió és rádió

A tv és rádió csatornák sokasága várja Önt a Costa hajóin. A lehetőségekről a kabinban elhelyezett „műsorrend” tájékoztat.

 

„Today” – a fedélzeti napilap

Ön minden este a kabinjában találja a következő nap hírlevelét. A hírlevél nagy segítséget nyújt Önnek abban, hogy hajóútja során ne maradjon le egy programról sem. A „Today” olaszul, angolul, németül, franciául és spanyolul is megjelenik. A Costa Hírlevél rengeteg hasznos információt tartalmaz, az éttermek, bárok nyitvatartási idejétől kezdve, a szórakozási lehetőségek felsorolásán át a napi öltözködési tanácsokig.

 

Dohányzás

A hajón kizárólag a kijelölt területeken engedélyezett a dohányzás. A színházteremben, az éttermekben, bárokban és kávézókban, a kaszinóban, valamint a liftben nem dohányozhatnak a vendégek.


 

Hogyan történik a fedélzeti költések kiegyenlítése?

 

A fizetés módja

A számlák kiegyenlítése a hajóút végén készpénzzel vagy bankkártyával történik. Az utasoknak a beszállást követő 48 órán belül dönteniük kell a fizetés módját illetően. Ha Ön bankkártyával szeretne fizetni, akkor regisztráltatnia kell azt, ha pedig a készpénzes fizetést választja, akkor letétbe kell helyeznie egy bizonyos összegű készpénzt.

 

Tudnivalók a készpénzes fizetéssel kapcsolatban

A készpénzletét minimális összege személyenként 150 euró vagy 150 USA-dollár. Amennyiben a hajóút folyamán a fedélzeti kiadások összege eléri a letétbe helyezett készpénz összegét, Önnek újabb készpénzletétről kell gondoskodnia fedélzeti kiadásai fedezeteként. A kiszállást megelőző nap estéjén Ön megkapja tételes fedélzeti számláját, mely jelzi, hogy pontosan mekkora az a fennmaradó összeg, amelyet be kell fizetnie, illetve vissza kell kapnia.

 

Tudnivalók a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban

A Costa hajók fedélzetén az alábbi dombornyomott bankkártyákat (folyószámla alapú betéti, ill. hitelkártyákat) fogadják el: Visa, American Express, Master Card. Ha Ön bankkártyával szeretne fizetni, a hajóút elején, a beszállást követő második nap végéig regisztráltatnia kell bankkártyáját. A hajóút utolsó napján Ön kézhez kapja a kiadásait kimutató tételes számlát, és jóváhagyás esetén a számla összegével megterhelik az Ön bankkártyáját.

 

A bankkártya regisztrációja: on-line hitelkártya-érvényesítés

A bankkártya regisztráció/érvényesítés a következőképpen történik: a Costa személyzete az on-line fedélzeti rendszerben leolvassa és ellenőrzi a kártyát 1 EUR vagy 1 USD lehívásával. Ez a fajta érvényesítés lehetővé teszi a hibás, lejárt vagy lopott hitelkártyák kiszűrését. Abban az esetben, ha a kártyát nem fogadja el a rendszer, Önnek egy másikat kell prezentálnia, vagy a hajóút végén készpénzben kell kifizetnie a felmerült kiadásokat.

 

Utastársak fedélzeti költéseinek garantálása

Mind a készpénzletétnél, mind a bankkártyás fizetésnél él az ún. vendéglátó/vendég (host/guest) lehetőség, ami azt jelenti, hogy Önnek lehetősége van arra, hogy az előírt személyenkénti 150 euró/150 USA dollár készpénzletéttel biztosítsa mind saját, mind pedig az Önnel egy kabinban utazó utastársa(i) költéseit.

 

Folyamatos kártyaellenőrzés

Az elfogadott, azaz a fentiekben jelzett módon regisztrált bankkártyákat a továbbiakban naponta ellenőrzik. Az ellenőrzés tulajdonképpen egy napi egyenlegfigyelés: az on-line fedélzeti rendszer minden nap automatikusan kiadja, s aztán előengedélyt kérve lehívja a kártyáról a fedélzeti kiadások aznapi összegét. Ha az előengedély kérési folyamat során a hajóút során bármikor – fedezethiány vagy más probléma miatt - a kártya elutasításra kerül, új kártyát kell regisztráltatni, vagy az ezt követően felmerülő fedélzeti költségeket készpénzben kell kifizetni. A bankkártya elutasításának általában két oka van: 1) a kiadások meghaladták a kártyakeretet, vagy 2) a pénzlehívás az automatikus eljárás (az on-line bankkártya hálózat) hibájából sikertelen. Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy a kártyaautomata pusztán a kártya elutasítását jelzi, más adatot – a személyiségjogokra való tekintettel – nem ad meg.

 

 

Öltözködési tanácsok

 

Hogyan öltözködjünk?

A Costa nem ír elő szigorú öltözködési etikettet. Az öltözködési ajánlásokat a napi információs hírlevél, a ’Today’ tartalmazza:

 

Nappali ruházat

’casual’ – hétköznapi fedélzeti öltözet, ill. városnéző, kiránduló ruházat a kikötési pontokon: laza, sportos viselet


Napközben – akár a hajón tartózkodunk, akár kimegyünk a partra – kényelmes, laza viselet és lapos sarkú, kényelmes cipő ajánlott. Javasoljuk, hogy a parti kirándulások idején is kényelmes cipőt viseljen, s legyen Önnél szalmakalap vagy valamilyen más sapka a napsütés ellen. A múzeumok, mecsetek, templomok látogatása során tanácsos (sőt, sok esetben kötelező) a szolid, konzervatív öltözet. A hölgyek nadrágot vagy térd alá érő szoknyát viseljenek, a rövidnadrág és az ujjatlan felsőrész nem megengedett.

 

Esti viselet a vacsorák és az esti programok idejére, mely kétféle lehet: hétköznapi-esti, alkalmi-esti

’informal’ – hétköznapi esti viselet: hölgyeknek blúz, szoknya, nadrágkosztüm, kosztüm vagy hétköznapi ruha, a férfiaknak zakó vagy pulóver, ing, hosszú nadrág

’formal’ - elegáns öltözet (hölgyeknek elegáns ruha vagy kosztüm / férfiaknak öltöny és nyakkendő)

 

A hajón remek sportolási lehetőségek is várják az utasokat, fürdőruhát, edzőcipőt, sportolásra alkalmas ruházatot is érdemes vinni. Strandtörülközőt nem kell itthonról vinni, a hajón való strandoláshoz, szaunázáshoz a hajótársaság biztosítja a strandtörülközőket.

 

A hajó zárt termeiben (hall, éttermek, színháztermek stb.) központilag beállított és szabályozott a légkondicionálás. A nyitott fedélzetről belépve a zárt fedélzet hűvösnek is tűnhet, amit célszerű figyelembe venni a ruhadarabok összeválogatásánál.

 

 

Étkezések és italfogyasztás

 

Étkezések

Az étkezések során Ön gazdag és változatos ételválasztékkal találkozik majd, mely még az igazi ínyenceknek is megelégedésére szolgál. A Costa konyhája a hagyományos olasz ízeket és a nemzetközi szakácsművészet legújabb trendjeit ötvözi.

 

  Reggeli Ebéd Vacsora
Ültetett étkezés az étteremben igen igen igen
Svédasztalos büfé igen igen -
Szobaszerviz igen - -

 

Az étteremben Ön elegánsan, a napi étlap alapján à la carte rendszerben reggelizhet, ebédelhet és vacsorázhat, a Costa konyha remek fogásai közül választva. Ha azonban egy könnyedebb, lazább reggelire vagy ebédre vágyik, akkor keresse fel a büfé-éttermet, ahol hideg és meleg előételek, főételek, desszertek közül választhat (svédasztalos étkezés).

 

A vacsorák közül ünnepélyességével, különleges hangulatával kiemelkedik a Kapitányi vacsora és a Gálavacsora.

 

Italfogyasztás

A büfé rendszerű étkezéseknél, valamint a grill- és snack bárokban, pizzériákban Ön az alábbi italokat fogyaszthatja térítésmentesen: kávé, tea, jeges víz – reggelinél gyümölcslevek (narancslé, grapefruitlé) is. A snack bárok és büfééttermek nyitvatartása a következő: az első reggeliző a korán kelők számára már 6:30-kor nyit, a hajó különböző büfééttermei, grill bárjai, pizzériái, snack bárjai váltott nyitva tartással, rövid szünetekkel egészen késő délutánig nyitva tartanak. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a napi hírlevél, a Today magazin utolsó oldala szinte teljes egészében az étkezéseknek, az éttermek, reggeliző- és snack bárok nyitva tartási rendjének van szentelve, s ott jól áttekinthető az éttermek váltott nyitva tartása.

 

Az ültetett ebédek és vacsorák során az italokért fizetni kell. Ugyancsak fizetni kell a bárokban fogyasztott alkoholos és alkoholmentes italokért is.

 

A vendégek az ültetett étkezések során itallapról választhatják ki, mit kívánnak inni, ill. megvásárolhatják a Costa által ajánlott italcsomagok valamelyikét is. Az italcsomagok segítségével a helyben rendelt italok árához képest költségtakarékos módon (a megtakarítás kb. 20-25%) fogyaszthatók az egyes italcsomagokban található italok.

 

Italcsomagok

 

’X1’ pohárbérlet italcsomag (’by glass’)

Tartalma: vörös- és fehérbor, sör, üdítőitalok és ásványvíz.

Fogyasztás helye: önkiszolgáló és ültetett éttermek (pohárban történik a felszolgálás).

Az ’X1’ italcsomag a felsorolt italok fogyasztására jogosít az ebédek és vacsorák során. Az italcsomagot előre meg kell rendelni, a hajóút indulása előtt legkésőbb 10 nappal. Az „X1” italcsomag az ún. fizető éttermekben nem érvényes.

Ára: 13,5 euró/nap/felnőtt, gyermekeknek 8,3 euró/nap/fő.

 

’Extra’ (soft all inclusive) pohárbérlet italcsomag (’by glass’)

Tartalma: vörös- és fehérbor, sör, üdítőitalok és ásványvíz.

Fogyasztás helye: önkiszolgáló és ültetett éttermek, bárok (pohárban történik a felszolgálás).

Az italcsomag a felsorolt italok fogyasztására jogosít az ebédek és vacsorák során, valamint a bárokban. Az italcsomagot előre meg kell rendelni, a hajóút indulása előtt legkésőbb 10 nappal. Az italcsomag az ún. fizető éttermekben nem érvényes. Minibár-fogyasztást nem tartalmaz.

Ára: 19,50 euró/nap/felnőtt, gyermekeknek 10 euró/nap/fő.

 

’J2’ all inclusive italcsomag

Tartalma: vörös- és fehérbor, sör, valamint egyéb alkoholtartalmú italok 7,50 euró/ital értékhatárig, üdítőitalok és ásványvíz.

Fogyasztás helye: önkiszolgáló és ültetett éttermek, bárok, kabin (minibár).

Az ’J2’ italcsomag a felsorolt italok korlátlan fogyasztására jogosít az ebédek és vacsorák során, valamint a bárokban és a minibárban. Rendelésenként 1 ital kérhető. Az italcsomagot előre meg kell rendelni, a hajóút indulása előtt legkésőbb 10 nappal.

Ára: 41 euró/nap/felnőtt, gyermekeknek 18 euró/nap/fő.

 

’Easy Selection’ bor- és italbérlet

Tartalma: 4 üveg olasz asztali bor (2 vörös + 2 fehér), 7 üveg ásványvíz.

Fogyasztás helye: ültetett étterem

Ára: kb. 90 euró/bérlet

 

’Classic Selection’ bor- és italbérlet

Tartalma: 6 üveg olasz asztali bor (3 vörös + 3 fehér), 7 üveg ásványvíz.

Fogyasztás helye: ültetett étterem

Ára: kb. 120 euró/bérlet

 

’Special Selection Save’ bor- és italbérlet

Tartalma: 6 üveg olasz, prémium minőségű asztali bor (3 vörös + 3 fehér), 7 üveg ásványvíz.

Fogyasztás helye: ültetett étterem

Ára: kb. 150 euró/bérlet

 

’Water Package’ ásványvíz-bérlet

Tartalma: 13 üveg ásványvíz

Ára: kb. 30 euró/bérlet

Fogyasztás helye: éttermek és bárok

 

’Boys & Girls Card’ gyermek italbérlet

A Costa a gyermekekre is gondolt az italbérletek kialakításakor. A gyermek italbérlet 20 alkoholmentes ital (üdítő italok, jeges tea, frissen facsart gyümölcslevek, gyümölcsös turmixok és különböző juice-ok, stb.) elfogyasztására jogosít.

Ára: kb. 49 euró/bérlet

Fogyasztás helye: éttermek és bárok

 

Az italcsomagokról szóló részletes tájékoztatót tekintse meg itt: Costa Cruises italcsomagok

 

Bárok és kávézók

Üdítők, koktélok és egyéb italok széles választéka áll rendelkezésre a hajó bárjaiban és kávézóiban.

A bárokban vagy az étteremben felszolgált italok és italbérletek után 15%-ot (service charge = felszolgálási díj) számítanak fel, és ez a vásárolt ital árával együtt jelenik meg az Ön számláján.

 

Speciális étrendek

Ha Önnek speciális étrendre van szüksége (diéta stb.), azt célszerű már a hajóút foglalásánál regisztráltatni, a hajóút elején pedig jelezni kell az étteremben.

 

Vegetáriánusok

A Costa Hajótársaság a vegetáriánusokról sem feledkezik meg, ételválasztékában szerepelnek vegetáriánus ételek is!

 

 

Szolgáltatások

 

Parti kirándulások

Az egyes kikötési pontokon a Costa változatos parti kirándulásokat kínál az utasok számára. Megérkezéskor a kabinban a kirándulások teljes listáját és rövid leírását megtalálja. Önnek csak ki kell töltenie a kabinjában elhelyezett jelentkezési lapot, és leadnia a „Kirándulások” elnevezésű pultnál. A kirándulás költségeivel megterhelik az Ön hajón nyitott számláját.

Figyelem! Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos túrákon limitált a résztvevőszám, ezért azt javasoljuk, hogy már a hajóút elején jelentkezzen a kiválasztott kirándulásokra. A „Kirándulások” iroda nyitvatartási idejét a hajótársaság helyben nyomtatott „napilapjának” – Today – oldalain megtalálja.

Itt jegyezzük meg, hogy már itthon, a hajóút lefoglalásakor is tudunk tájékoztatást nyújtani az egyes kikötési pontokon kínált kirándulásokról és azok várható költségeiről, sőt előzetes online regisztrációt követően Ön akár jelentkezhet is a kiválasztott parti kirándulásokra a Costa honlapján. Figyelem! Tíz nappal a hajóút indulása előtt a hajótársaság lezárja az internetes előjegyzés lehetőségét.

 

A kirándulások természetesen nem kötelezőek: utasaink egyéni programot is kialakíthatnak, egyéni felfedező utat is tehetnek a parton. Ebben a kis kék Costa térkép is segíti őket, ami a Recepción, ill. a ’Kirándulások’ pultnál kérhető, s amely az adott város, sziget legfontosabb nevezetességeire és a vásárlási lehetőségekre hívja fel a figyelmet. Az európai kikötővárosok többségében, ahol a kikötő és a városközpont között jelentős távolság van, kedvezményes díjtételű transzferbusz áll az egyénileg kiránduló utasok rendelkezésére. A kedvezményes díjtételű transzferszolgáltatásról kérjük, érdeklődjön a ’Kirándulások’ pultnál.

 

Fitnesz & szépségápolás

A nyaralás többek között arra is kiváló alkalom, hogy a mindennapi rohanás után kicsit többet foglalkozzunk kondíciónkkal. A Costa hajók fitnesztermeiben a legmodernebb gépek várják a sportolni vágyókat. Itt kell megemlítenünk a fedélzeti futópályát, a szaunát, a jacuzzi- és úszómedencéket is - megannyi lehetőség az aktív pihenésre. A fitneszterem nyitva tartása, valamint a napi sportprogramok listája a Hírlevélben olvasható.

 

Napozás, napágyak a fedélzeten

A nyitott fedélzeteken mindenütt napozóágyak sokasága várja a vendégeket, természetesen ingyenesen. Strandtörölközőkről szintén a hajótársaság gondoskodik, a napozóteraszokon elhelyezett törölközők a vendégek rendelkezésére állnak.

Legyen óvatos napozás közben! A tengeri szél miatt Ön nem érzi a Nap égető hatását. Védje bőrét megfelelő naptejjel!

Könyvtár, Internet

A hajókon jól felszerelt könyvtár található (különböző nyelvű könyvek), valamint olyan társasjátékok, mint a sakk, backgammon, kártyák, műveltségi játékok stb. Általában a könyvtár ad otthont az internet elérhetőséggel rendelkező számítógépparknak is. Az Internet díja kb. 0,5 euró/perc.

 

Gyermekprogramok

A Costa a gyermekek szórakoztatására is felkészült, három korcsoportban (3-6 év között: ’Mini’; 7-12 év között: ’Maxi’; 12-18 év között: ’Teen Club’) foglalkoznak a gyermekekkel. A képzett animátorok különböző játékokkal, foglalkozásokkal kápráztatják el a kicsiket. Az éttermekben speciális gyermekmenü várja a gyerekeket.

 

A Costa jól tudja, hogy ha a gyermekek vidámak és elégedettek, akkor a szülők jókedve is garantált!

 

A 18 év alatti vendégek nem látogathatják a kaszinót, és éjfél után már csak szüleikkel vagy más felnőtt kíséretében léphetnek be a diszkóba. 16 év alatti gyermekek nem használhatják a jacuzzit és a tornatermet.

 

Színház – nemzetközi show-műsorok

Az estéket varieté és egyéb szórakoztató előadások színesítik nemzetközi művészgárda, táncegyüttesek, énekesek stb., előadásában.

 

Kaszinó

Ha Ön szeret játszani, próbáljon szerencsét a fedélzeten! Rulett, black-jack, bingo, nyerő automaták és megannyi más játék várja a vállalkozó kedvűeket. A Kaszinó a kikötések alatt zárva tart. 18 év alatti vendégek nem látogathatják a Kaszinót.

 

Vásárlás (Costa butik és Duty Free Shop)

A Costa hajókon a vásárlás is kényelmes: a Costa butikban megtalálhatók az elegáns Costa ajándéktárgyak ugyanúgy, mint az ékszerek, parfümök, sportruházat, sőt ruhatárát az esti programokhoz szükséges elegáns ruhadarabokkal is kiegészítheti. De ha valami kimaradt a csomagolás közben, itt az is pótolható: a fogkrémtől a fürdőruháig vagy éppen a napozószerekig. A Duty Free Shop cigarettákat, borokat és röviditalokat is kínál (az alkoholtartalmú italok csak a hajóút utolsó napján vehetők át). A Duty Free Shop a kikötések alatt zárva tart.

 

Valutaváltás

A fedélzeti hírlevélben közölt időpontokban valutaváltás is lehetséges. A kikötési pontoknak megfelelő helyi valuták válthatók. (Itt jegyezzük meg, hogy a kikötési pontokon elfogadják a legtöbb hitelkártyát, a kisebb kiadások fedezésére - pl. üdítőitalok, képeslap, kisebb ajándéktárgyak - célszerű némi helyi valutát is magunknál tartani, bár a kikötők legtöbbjében euróval és a dollárral is lehet fizetni). A Costa hajók fedélzetén bankautomata nem található, a kikötési pontokon viszont hitelkártyával / bankkártyával rendelkező utasaink a bankautomaták segítségével is készpénzhez juthatnak.

 

Fotósarok

Fényképészek és videósok feladata, hogy megörökítsék az Ön hajóútjának legszebb pillanatait. Jelen vannak a Gálavacsorán és egyéb fontos eseményeken, sőt a parti kirándulásokon is dolgoznak. Az elkészült fotókat a fotósarokban kiállítják, és Ön megvásárolhatja legjobban sikerült képeket.

 

Ruhatisztítás

A ruhatisztító szolgáltatásainak köre és az árlista a kabinban megtalálható. Önnek nem kell mást tennie, csak különválogatnia a mosandó és vegyileg tisztítandó ruhákat, elhelyeznie a ruhatisztító zsákban, és 48 órán belül a tiszta és vasalt ruha már újra a kabinjában lesz. Lehetőség van ennél gyorsabb, expressz tisztításra is.

 

Gyógyszerek, orvosi ellátás

Néhány alapvető gyógyszer megvásárolható a fedélzeten. A gyógyszertár nyitva tartását a napi hírlevél tartalmazza. A hajókon felszerelt egészségcentrum működik, melyben egy diplomás orvos és legalább egy nővér gondoskodik a betegek megfelelő ellátásáról. Az orvosi ellátás azonban nem ingyenes, ezért indulás előtt célszerű utasbiztosítást kötni. Tengeribetegségben szenvedő utasaink a tünetek kezelésére ingyenesen kapnak tablettát.

A várandós kismamáktól, az idős utasoktól, ill. azoktól, akik szív- és érrendszeri-, cukor- vagy valamilyen más krónikus betegségben szenvednek, a Costa orvosi igazolást és a rendszeresen szedett gyógyszerek listáját kéri. Az angol nyelvű orvosi igazolásban szerepelnie kell, hogy az utas egészségi állapota lehetővé teszi a hajóúton való biztonságos részvételt. Az angol nyelvű orvosi igazolást és a gyógyszerlistát irodánknak kell eljuttatni, és mi továbbítjuk azt a hajótársaságnak.

 

 

A hajóút vége, kijelentkezés

 

Milyen teendők várnak Önre a hajóút utolsó estéjén?

Az utolsó nap hírlevele tartalmazza a kiszállásra, útlevél- és vámvizsgálatra vonatkozó összes információt. A kabinszemélyzettől Ön megkapja a csomagjaira ragasztandó színes csomagcímkéket – kérjük, minden egyes címkére olvashatóan írja föl a nevét, lakcímét. Csomagoljon össze, és a hírlevélben szereplő időpontig tegye ki felcímkézett csomagjait a folyosóra, a kabinajtó elé. A hajószemélyzet a csomagokat az éjszaka folyamán elszállítja. Értékes vagy törékeny holmiját (utazási dokumentumok, fontosabb gyógyszerek, fényképezőgép, videokamera, ékszerek stb.) kézipoggyászként tartsa magánál. Javasoljuk, hogy az utolsó éjszakára vigyen magával úti neszeszert.

 

Borravaló

A „hajós élet” egyik íratlan szabálya, hogy a hajószemélyzet azon tagjait, akikkel a vendégek a szállodai- és éttermi szolgáltatások kapcsán kerülnek kapcsolatba (például kabinszemélyzet, éttermi pincérek), borravalóval (szolgáltatási díj) szokás jutalmazni. A borravaló fizetésének rendszere hajótársaságonként más és más.

 

Hogyan történik ez a Costánál? A hajóút végén az utasok fedélzeti folyószámláján automatikusan megjelenik a hajótársaság által meghatározott borravaló. Összege függ a hajóút hosszától, pénzneme pedig a helyi fizetőeszköztől:

·8 euró/nap/felnőtt utas – azokban az országokban, ahol a helyi fizetőeszköz euró

·11 USA-dollár/nap/felnőtt utas – azokban az országokban, ahol a helyi fizetőeszköz USA-dollár

 

4 év alatti gyermekek után a társaság nem számol fel szolgáltatási díjat, míg 4-14 éves fiatalok esetében a fenti díjtételek 50%-a fizetendő, 15 éves kortól a felnőttekével azonos mértékű a borravaló.

 

Figyelem! A fentiekben meghatározott borravaló a szállodai szolgáltatásokra vonatkozik, de ebben a fejezetben kell megemlítenünk az éttermekben, bárokban felszolgált italok utáni 15%-os felszolgálási díjat is (service charge), amely minden esetben az adott tétellel együtt jelenik meg a számlán.

 

A fedélzeti „folyószámla” rendezése

A hajóút utolsó estéjén a fedélzeti kiadásokat tartalmazó számlát lezárják, kinyomtatják és eljuttatják az Ön kabinjába. A hajóút folyamán Ön minden fedélzeti, Costa kártyával történő „fizetés” alkalmával megkapja az adott összegről kiállított blokkot. A számlák másodpéldánya a fedélzeti személyzetnél marad, illetve a későbbiekben a genovai iroda irattárába kerül. A számlapéldányok nem egyezése vagy a számlán feltüntetett összeg körüli vita esetén Ön másnap reggel, a hajó elhagyása előtt élhet a reklamáció jogával.

 

Ha Ön készpénzzel fizet, erre a kikötés reggelén kerül sor. A kényelem érdekében erre nem a recepción, hanem egy erre kijelölt teremben, pl. konferenciaterem kerül sor. A fizetés történhet euróban vagy utazási csekkel (Traveller’s Cheque).

 

Ha Ön bankkártyával fizet, a számla összegével megterhelik az előre regisztrált bankkártyáját. A kártya megterhelésekor a tranzakció összege megegyezik a végszámla összegével, és magában foglalja az előzetesen, a folyamatos kártyaellenőrzés során előengedélyezett összegeket. A megterhelés a kártyát üzemeltető hálózat (Visa, Mastercard or American Express) által automatikusan történik.

 

A pénzügyi tranzakcióban résztvevő bankok kártya műveleteiben meglévő különbségek, ill. egyéb, a Costa Cruises által nem befolyásolható technikai okok miatt némely esetben előfordul, hogy a bankkártya megterhelését követően az előzetesen engedélyezett, zárolt összegek feloldása nem történik meg automatikusan. Ez a probléma csak a folyószámla alapú betéti kártyával történő fizetésnél merülhet fel, a hitelkártyás fizetésnél annak természetéből fakadóan nem. Abban az esetben, ha ez az Ön kártyájának megterhelésénél is előfordul a blokkolás, a hajótársaság genovai irodája intézkedik a zárolt összeg feloldása érdekében. Önnek nem kell mást tennie, csupán a zárolt összeg feloldására vonatkozó kérést elküldeni e-mailben a hajótársaságnak (e-mail cím: costa_customerservice@costa.it). Fontos, hogy az e-mail tartalmazza a következő adatokat: a kártyatulajdonos pontos neve, a bankkártya száma, a hajó neve, a hajó indulási dátuma és a kabinszám. A hajótársaság továbbítja a kérést a kártyaüzemeltető bank felé. A zárolt összeg feloldása a kéréstől számított három napon belül történik meg. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kettősen blokkolt összegek feloldása természetesen az Ön kérése nélkül is megtörténik. Az „átfutási” idő általában kb. 7-10 nap, a tranzakcióban résztvevő bankok elszámolási kapcsolataitól függően. A fentiekben részletezett „kettős blokkolás” szerencsére csupán nagyon kevés bankkártyával fizető utasunknál fordul elő, ennek ellenére fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk rá az Ön figyelmét.

 

Kérjük, ne feledje, hogy a fentiek csak a hajón való költések esetleges „kettős blokkolására” vonatkoznak. Abban az esetben, ha Ön a fedélzeti végszámla összegével nem ért egyet, a számlareklamációnak a fedélzeten, még a hajó elhagyása előtt kell megtörténnie.

 

A hajóút vége, kijelentkezés a hajóról

A reggeli és a folyószámla rendezése után Önnek már csak az a teendője, hogy a napi hírlevélben megjelölt helyen – általában a hajó valamelyik rendezvénytermében – várjon, amíg az Ön csomagcímkéjének színét szólítják a kiszállításban segédkező animátorok. A hírlevél azt is tartalmazza, hogy az adott színű „csoport” körülbelül mikor hagyhatja el a hajót. A sorrend kialakításakor a Costa figyelembe veszi a hazautazás módját is. Először általában azok kerülnek sorra, akik repülőgéppel vagy vonattal utaznak, az autóval utazóknépes tábora csak utánuk következik. A várakozás perceit kellemesebbé teszi, hogy a snack bárok ilyenkor még nyitva tartanak, s Ön elfogyaszthat néhány búcsúfalatot: finom reggeli süteményeket, szendvicseket, kávét, teát, gyümölcslét. A csomagokat a kikötői terminál épületében, az érkezési hallban fogja megkapni. Önnek csak a csomagcímke színét kell figyelnie, s a megfelelő színű csoportból kiválasztania a saját csomagjait.

 

Kellemes és élményekben gazdag utazást kívánunk! Reméljük, hogy Costa vakációja révén Ön is a hajós üdülőutak szerelmesévé válik, és egy következő hajóúton hamarosan ismét üdvözölhetjük!

Kedves Utasunk!

Ön a Costa Cruises szolgáltatásait, a "Costás hajós élet” írott-íratlan szabályait bemutató, általános tájékoztató anyagot tartja kezében. A Costa flottája 14 hajóból áll, az egyes hajók "élete" a fent leírtaktól kisebb részletekben eltérhet. Kérjük, utazás előtt tekintse át hajójegyének információs oldalait is, a fedélzeten, hajóútja során pedig kísérje figyelemmel a napi hírlevélben (Today) leírtakat. A hajójegy és a Costa naponta megjelenő fedélzeti hírlevele számít az adott hajóútra érvényes információforrásnak.

 

Utolsó frissítés: 2013. december

még töltünk