Zürich

Ajánlataink Zürichbe >>

A Zürichi-tó (Zürichsee) északi csücskében, ahol a Limmat folyó északi irányban elhagyja a tavat fekszik Zürich. Majd 360 000 fős lakosságával Svájc legnagyobb városa, egyben banki és ipari központ, az ország pénzügyi fővárosa és leggazdagabb városa, valamint az azonos nevű Zürich kanton fővárosa.

Látnivalók, nevezetességek:

 

Operaház
A zürichi Operaház kétségkívül az egyik legismertebb Svájcban és Európában egyaránt. Hírneve folyamatosan nő, mióta megnyitotta kapuit (1891).

Grossmünster-templom

A legenda szerint Charlemagne fedezte fel Felix és Regula – a város mártírjai – sírját és építettett egy kórista zárdát. Az építési munkálatok 1100 körül kezdődtek. A 16. század első felében a Grossmünster volt a kiindulópontja a Huldrych Zwingli és Heinrich Bullinger vezette svájci német reformációnak. Érdemes meglátogatni: Román kripta; Augusto Giacometti készítette ablak (1932), Otto Münch alkotta bronz ajtók (1935 és 1950), Reformáció Múzeum a kolostorban (nyitva Hétfő-Péntek 9-18).
 

Fraumünster-templom
Lajos német király hozta létre 853-ban; ez a templom a zárdával együtt a dél-németországi arisztokrácia női tagjainak szolgált. Az épület királyok védelmét élvezte. Fontos építészeti sajátosság a román stílusú karzat és a boltíves kereszthajó. A főhajó 1911-ben lett utoljára renoválva. Itt található a kanton legnagyobb orgonája (5793 síp); a legelképesztőbb üvegablakok Augusto Giacometti (1945); Paul Bodmer freskói.

 

Szent Péter-templom
A Szent Péter-templom a legrégebbi Zürichben. Először 857-ben tesznek róla említést, amikor Lajos német király lányainak ajándékozta.
Építészeti jellegzetességek: késő román-gótikus torony, barokk főhajó (1705-06); Salomon Bürkli és Franz Schmutzer stukkói; 1598-ból származó keresztelőmedence; Európa legnagyobb átmérőjű toronyórája (8,7 méter).

 

Kunsthaus
A Kunsthaus igazi meglepetés az idelátogatóknak: vonzó tárgyak és állandó gyűjtemények. 2005-ben teljesen helyre lesz állítva. A legjelentősebb gyűjtemény, Alberto Giacometti munkája már a felújított részen található. A Kunsthaus-ban megtalálhatóak a középkorból származó szobrok, valamint a holland és olasz barokk csodaszép festményei is.

 

Svájci Nemzeti Múzeum
A kastélyépület a svájci történelemkultúra legátfogóbb gyűjteményével büszkélkedhet. Különösenc érdemes meglátogatni a történelmi termeket és Ferdinand Hodler nagyszabású freskóját.

 

Niederdorf
Niederdorf a bevásárlók paradicsoma, számos üzlet található. Éjszaka bárok, éttermek és utcai művészek szórakoztatnak.

 

Bahnhofstrasse
A legfőbb bevásárló központ a városban. A híres Bahnhofstrasse – melyet Európa egyik legszebb bevásárlóutcájaként tartanak számon – kötelező! Elegáns divatáru üzletek, kirakatok, minőségi termékeket kínáló butikok és bankok.

 

Lakeside park
A tóparti füves parkok kiváló kikapcsolódási helyek. Korcsolyázók, ékszerárusok és utcai művészek népszerű találkozóhelye.

 

Lindenhof
A tér a városközpontban található. Lindenhof a béke és nyugalom szigete a város szívében; szenvedélyes sakkozók találkozóhelye. Pompás óvárosi látkép!


Schipfe
*Schipfe* az egyik legrégebbi negyed Zürich-nek. A név a halászok által használt "schupfen" szóból ered. A középkorban a Schipfe átszállási pont volt a nélkülözhetetlen kereskedelem számára; majd a 16. századtól a selyemipar központjává vált. A Schipfe ma is a mesteremberek utcája, ahol iparművészek készítik munkáikat. A minőség és mérték után készült termékek a kisebb, romantikus üzletekben kaphatóak a Limmat folyó mentén.

Zürich Zürich Zürich Zürich Zürich Zürich
Ajánlatkérés